We vieren vandaag wereldwijd Social Media Dag! Zonder twijfel geniet menig marketeer en communicatieprofessional vandaag van een stukje taart om alle voordelen van social media te vieren. Toch komen regelmatig nog vragen naar boven als ‘Wat is de impact van mijn social media strategie?’, ‘Bereik ik wel de juiste doelgroep?’ en ‘Heeft mijn strategie het beoogde effect?’. Social media monitoring helpt antwoord te geven op deze vragen. Maar wat is social media monitoring precies? En wat zijn interessante toepassingen en voordelen? In deze blog zetten we dat voor je op een rijtje.

Social media monitoring, wat is dat?
Met social media monitoring krijgen organisaties de mogelijkheid om op een gestructureerde manier in kaart te brengen wat mensen over een merk, product, thema of service te zeggen hebben. In het kort zou je het kunnen zien als een soort graadmeter van de samenleving, ingericht op de thema’s waar je als organisatie interesse in hebt. Dat levert bijvoorbeeld de volgende vijf voordelen en toepassingen op.

1. Van uren zoeken, naar één klik op de knop
Met de juiste social media monitoring ben je met één klik op de knop voorzien van relevante inzichten. Dat betekent dus niet langer graven in bergen aan berichten zodat je meer tijd kan besteden aan je strategische keuzes.

2. Weten wat je doelgroep graag wil lezen op een platform
Worden thema’s op de verschillende platforms met dezelfde insteek besproken? Of gaat het er op Facebook misschien iets anders aan toe dan op Twitter? Met social media monitoring ontdek je welke overeenkomsten of welke verschillen er tussen platformen bestaan. Welk gesprek ga je aan op welk platform? Zo kan je jouw contentstrategie beter afstemmen op de doelgroep.

3. Van anonieme reacties tot publieke discussies…
Ze zijn allemaal van invloed op de reputatie van jouw organisatie. Met social media monitoring breng je de reputatie van je bedrijf in kaart, mét een inschatting van het sentiment. Zo zie je snel hoe stakeholders over de organisatie denken of wat zij zich afvragen. Zo ontstaat een perfecte kans om als organisatie te laten zien hoe je over thema’s denkt en dat je luistert naar wat jouw stakeholders te zeggen hebben.

4. Effect van eigen strategie
Zonder twijfel is dit een van de meest bekende voordelen van social media monitoring. Meten is immers…! Het meten van social strategieën is niet meer weg te denken uit organisaties vandaag de dag. Statistieken over bereik, likes, dislikes en comments vertellen door wie jouw boodschap is gehoord en wat zij ervan vonden. Een handig middel om snel een idee te krijgen van de impact van een boodschap, welke doelen zijn behaald en waar nog wat bijgeschaafd kan worden.

5. #trending
Inhaakliefhebbers opgelet! Naast dat de inhaakkalender ideaal is om van jezelf te laten horen, bijvoorbeeld op Social Media Day, geeft social media monitoring je de optie om real-time inhakers te spotten. Met een real-time inhaker maak je gebruik van het al ontstane momentum waar je als organisatie op inspeelt. Erg waarschijnlijk dus dat je een breed publiek bereikt in een korte tijd. Wederom ideaal om te laten zien hoe jouw organisatie ergens over denkt.

Al met al biedt social media monitoring ontelbare opties om mee aan de slag te gaan. Van luisteren naar jouw doelgroep, inspelen op actualiteiten en efficiëntie bij strategische keuzes. Benieuwd welke bijdrage Monalyse kan vormen op gebied van social media monitoring voor jouw organisatie? Neem dan contact op met de accountmanager van Monalyse Freek Hordijk via freek.hordijk@monalyse.com of 06-86867153.

Wij wensen je een Happy Social Media Monitoring Day!

#SMDay #worldsocialmediaday #socialmediaday #wsmd #wereldsocialmediadag #monitoring