De Monalyse omgevingsanalyse ten tijde van het coronavirus.
De afgelopen maanden hebben ons geleerd dat de media in crisistijd een platform bieden voor iedere mening ook als die gebaseerd is op… niets. De geruchtenmachine draaide overuren en niet alleen op social media zagen we de wildste verhalen voorbij komen, ook de kwaliteitsmedia deelden de geruchten. Wat wil je, als de president van Amerika ze bevestigt.
Zo zou het nemen van ibuprofen en paracetamol de infectie van het coronavirus verergeren, of het drinken van bleekmiddel extra weerstand kunnen bieden. De geruchten waren vaak zo absurd dat eigenlijk iedereen het er over had. “Tsja, de waarheid zit soms in onverwachte hoek. Hier zou toch best een kern van waarheid in kunnen zitten?” Natuurlijk was dat niet zo. Wetenschappers waren er als de kippen bij om deze geruchten te ontkrachten. Maar ja, wanneer iets eenmaal is getweet, komt ook een fabel de wereld niet makkelijk meer uit.
Veel is gezegd en geschreven over het bestrijden van nepnieuws. “Je moet altijd de bron controleren!” en “wat was de context?” zijn leuzen die mediadeskundigen vaak verkondigen. Maar laten we eerlijk zijn: niemand heeft de tijd om alles te controleren. Bovendien vergt een pandemie veel tijd en energie van ieder van ons. Hierdoor is het soms moeilijk om door de bomen het bos te zien, en ten prooi te vallen van zo’n vreemd gerucht.
En dat is problematisch. Het is alsof Laurence Fishburne’s Morpheus uit The Matrix ons twee pillen voorschotelt, maar in tegenstelling tot Neo, kunnen we niet zien welke pil blauw is, en welke rood. Dat is natuurlijk geen eerlijke keuze en maakt het hebben van een onderbouwde eigen mening erg lastig.
Je zou kunnen denken: dat kan ik toch prima zelf doen door de media te volgen over dit onderwerp? Dat klopt gedeeltelijk, en geldt met name voor iedereen die heel veel vrije tijd had. Maar met een groot thema waarin veel verschillende meningen naar voren komen, moet je een helikopterview nemen om het hele onderwerp te kunnen omvatten. Dat lukt simpelweg niet in de korte tijd.
Precies vanwege die reden introduceerde Monalyse enkele maanden geleden de omgevingsanalyse. Deze analyse geeft niet alleen een synthese van de belangrijkste krantenkoppen rondom het coronavirus, maar ook een overzicht van het sentiment op social media (Wat werd getweet over Rutte’s persconferentie? Wat voor grappig gebaar had gebarentolk Irma nu weer gebruikt?). Dit was exact de juiste combinatie die hielp met het contextualiseren van informatie op efficiënte en overzichtelijke wijze.
Nee, de waarheid onderscheidt zich in de berichtgeving niet op zo’n sterke wijze als de keuze voor een rode of blauwe pil in de Matrix. Dat zou ook tekort doen aan de verscheidenheid aan feiten en opinies. Maar een duidelijk beeld van de omgeving geeft een kader waarin je zelf kunt bepalen welke uitspraak een gefundeerde mening is of simpelweg lariekoek. Door de verscheidenheid aan berichtgeving dagelijks samengevat getoond te krijgen, wordt er weer wat kleur aangebracht op de pillen van Morpheus. Een kleur die door Trump’s bleekmiddel even weggevaagd was.
Vanaf de start van de corona-uitbraak volgt Monalyse het nieuws op de voet en heeft een dagelijkse omgevingsanalyse uitgegeven dat een volledig beeld van de actualiteiten heeft geschetst. De media-aandacht die besteed is aan dit onderwerp staat in het aantal artikelen en de lengte van de aandacht in geen verhouding tot welk ander onderwerp dan ook tot nu toe door Monalyse is gevolgd.
Jezelf een duidelijk beeld geven van het onderwerp (omgevingsanalyse) is daarom, met name in je rol als woordvoerder, communicatie specialist of manager van groot belang. Zeker als de organisatie waarvoor je werkt midden in de samenleving staat en met de gevolgen van de crisis direct en indirect te maken heeft.
Zo heeft het continuïteitsteam van een van onze klanten deze analyse gebruikt om hun beleid dagelijks aan te passen. Een bijkomend voordeel: het was niet langer nodig om ellenlange artikelen door te spitten om te onderzoeken welk feitje precies klopte. De omgevingsanalyse verzorgde dit op bondige en betrouwbare wijze.
Ben je benieuwd geworden naar de voordelen die een dergelijke omgevingsanalyse voor jouw bedrijf/organisatie kan betekenen? Ga met ons het gesprek aan!