Wie de media de afgelopen weken een beetje volgt, kan niet om Frans Timmermans heen. De PvdA-coryfee en -lijsttrekker voor de Europese verkiezingen slaagt er in om het meest zichtbaar te zijn in de grote landelijke online media. Daarmee zet hij zijn collega-lijsttrekkers flink te kijk. Runner-up is Esther de Lange van het CDA, op een ‘onoverbrugbare’ publicitaire achterstand.

Dit blijkt uit een media-analyse van Monalyse. Het onderzoeksbureau heeft de zichtbaarheid per politieke partij, lijsttrekker en partijleider gemeten voor de periode vanaf 1 mei 2019 tot en met de dag voor de verkiezingen. Daarvoor is een selectie van online bronnen gemaakt, bestaande uit de grote, landelijke dagbladen, nieuwssites en opiniebladen. Er is uitsluitend gekeken naar berichtgeving die betrekking heeft op de aanstaande verkiezingen.

Timmermans troeft eigen partijleider af, VVD als partij beste zichtbaar
Wat verder opvalt, is dat veel lijsttrekkers op media-aandacht worden afgetroefd door hun eigen partijleider. Zo staan Malik Azmani (VVD), Derk Jan Eppink (Forum voor Democratie) en Marcel de Graaff (PVV) duidelijk in de schaduw van respectievelijk Mark Rutte, Thierry Baudet en Geert Wilders. Bij de Partij van de Arbeid is juist sprake van een omgekeerd verband. Waar de ijdele Timmermans ‘alle’ publiciteit naar zich toetrekt, komt Lodewijk Asscher nauwelijks in het nieuws. Ook lijsttrekkers Esther de Lange (CDA) en Sophie in ’t Veld (D66) haalden vaker het nieuws dan partijboegbeelden Sybrand Buma en Rob Jetten. Al is de balans meer in evenwicht.

Timmermans wordt als persoon het meest in de media genoemd, de VVD is als politieke partij het best zichtbaar. SP, Forum voor Democratie, D66 en PvdA completeren de topvijf. Als de mate van publiciteit graadmeter is voor de uitslag van de verkiezingen, koerst Frans Timmermans af op een glansrijke overwinning bij de Europese verkiezingen. Of er daadwerkelijk een verband is tussen media-aandacht en stemgedrag zal echter pas bij de voorlopige uitslagen op zondagavond duidelijk worden.