Proost jij op goede voornemens of haalbare doelen?

Waar 1 januari het ijkpunt is voor goede voornemens, blijken deze vaak al in februari ijdele hoop. Niet alleen persoonlijk, maar ook professioneel vallen we vaak terug in oude gewoonten. Hoe kun je van een goed voornemen een haalbaar doel maken?

Ga je komend jaar weer meer sporten, minder eten? Ga je beter zorgen voor je partner? Vaker een presentje meenemen naar huis? In de tijd van zelfhulpboeken, positieve psychologie en het onuitputtelijke geloof in wilskracht als drijfveer zou je zeggen dat het volhouden van goede voornemens een fluitje van een cent is. Niets blijkt minder waar.

Niet alleen in het persoonlijke leven, maar ook voor professionals in de communicatie en pr blijkt het waarmaken van goede voornemens een lastige klus. Hoe worden je plannen werkelijkheid, zodat je aan het eind van volgend jaar vol tevredenheid achterom kunt kijken naar behaalde resultaten?

Eigenlijk is het vreemd dat 1 januari zo’n bepalend moment is voor goede voornemens. Want het voornemen om gezonder te leven kun je net zo goed hebben op een warme zomeravond in augustus nadat je weer uitgebreid hebt zitten dineren. Of je voornemen om te stoppen met roken nadat je alweer op een feestje sigaretten hebt moeten bietsen van die ene vriend.

Plannen in de la
Maar nee, dat is niet hoe de wereld draait, goede voornemens maken we op 1 januari. Met als gevolg dat niemand in december meer naar de sportschool gaat, iedereen in de hele maand december veel te veel en ongezond eet en op oudjaarsavond een heel pakje sigaretten weg paft. Om vervolgens in februari erachter te komen dat er van de goede voornemens weinig terecht is gekomen.

De parallel met het werkende leven is snel te maken. Want hoeveel plannen maken we wel niet voor het nieuwe jaar? “Volgend jaar gaan we echt de doelgroep bereiken die relevant is voor de business!”, “We gaan integraal samenwerken met marketing!”, “We gaan agile werken!” De realiteit is vaak dat plannen, hoe goed bedacht ook, in januari in de la komen te liggen en aan het eind van hetzelfde jaar weer als format gebruikt worden voor het plan voor het jaar daarop. Kan dat niet anders?

5 tips voor het waarmaken van je voornemens
Het is dus belangrijk om van goede voornemens blijvende doelen te maken. Hoe doe je dat? Psychologen en gedragswetenschappers hebben een aantal bruikbare tips:

  1. Wees realistisch, wat kun je halen?
  2. Doe niet teveel tegelijk, maar focus op belangrijke doelen
  3. Maak je doelen SMART
  4. Deel je doelen met anderen en houdt ze op de hoogte van de voortgang
  5. Maak anderen onderdeel van je doelen en ga samen voor het bereiken van het doel

Ook de goede voornemens in je communicatie- of bedrijfsplan voor het komend jaar kun je langs dezelfde meetlat leggen. Wat wil je bereiken? Wil je bijvoorbeeld nieuwe doelgroepen bereiken met relevante content? Wil je de corporate boodschap meer onder de aandacht brengen? Wil je dat je organisatie geassocieerd wordt met andere kernwaarden? Dat zijn allemaal mooie plannen en soms stellen ze je voor grote uitdagingen.

Stel meetbare doelen
Mijn tip voor het nieuwe jaar is: stel doelen en maak ze meetbaar. Zorg ervoor dat je deze doelen ook bekend maakt en deelt met leidinggevenden en collega’s. En houd ze op de hoogte van de voortgang. Zorg voor een periodieke update in de vorm van een rapportage of verslag. Wees niet bang om aan het begin van het jaar een doel te stellen terwijl je geen idee hebt of het haalbaar is. Een doel geeft je namelijk ook richting en focus waardoor je eerder het resultaat zult bereiken.

Bij Monalyse denken we graag mee over het meetbaar maken van je communicatieplannen. Het stellen van meetbare doelen is naar onze mening een onmisbaar onderdeel van een goede strategie. Het maakt je plannen namelijk concreet en deelbaar en je hebt continu zicht op hoe je ervoor staat. Eerder schreven we in samenwerking met Sterk Werk Communicatie & Contentmarketing een praktische whitepaper over het stellen van doelen. Die is hier te vinden.

Voor nu wens ik iedereen een hele goede kerst en een fijne jaarwisseling. Op een doelgericht 2019!