In hoeverre worden journalisten beïnvloed door de PR activiteiten van bedrijven en welke rol spelen social media hierin? De sleutel tot PR succes, bestaat er zoiets?

Vivian Kowalski, een oud collega van mij en inmiddels geslaagd voor de master Media en Journalistiek, voltooide haar afstudeeronderzoek bij Monalyse en ging op zoek naar het antwoord op deze vragen.

Meerdere sleutels tot succes
De belangrijkste conclusie uit haar onderzoek? De sleutel tot PR-succes bestaat niet, althans niet in algemene zin. De ‘perfecte marketingstrategie’ of de ‘59 sleutels tot PR succes’ zijn van weinig toegevoegde waarde als deze tips niet zijn toegespitst op jouw specifieke organisatie. De hoeveelheid aandacht die PR-activiteiten in (social) media weten te genereren, kent namelijk grote verschillen, niet alleen tussen bedrijven maar ook tussen de PR activiteiten zelf. Zo blijkt geregeld dat bepaalde PR activiteiten zeer succesvol zijn voor het ene bedrijf terwijl soortgelijke inspanningen van een ander bedrijf nauwelijks aandacht krijgen.

Over de inventarisatie
 Monalyse inventariseerde gedurende de periode 1 maart tot en met 30 april 2016 berichten van Nederlandse redactionele online media en social media over de kandidaten van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. In de analyse zijn Hillary Clinton en Bernie Sanders, Ted Cruz, Marco Rubio en Donald Trump meegenomen. Voor een zuivere telling wordt een bericht alleen aan een kandidaat toegewezen indien hij of zij in de kop van het bericht staat of wanneer de kandidaat tweemaal wordt genoemd. Dit betekent ook dat sommige berichten die wel relevant zijn, niet worden meegenomen. Voor de analyse van online berichten zijn alleen berichten van nieuwssites meegenomen. De berichten van online nieuwsmedia zijn handmatig gecontroleerd op relevantie, de social media berichten niet. De inventarisatie leverde 2.267 berichten van nieuwsmedia en 11.482 postings op social media op.

“Wees je er daarom van bewust welke aspecten specifiek voor jouw bedrijf nieuwswaardig zijn en wie je hiervan op de hoogte wilt stellen. Hierdoor kom je erachter wat voor jouw bedrijf de sleutel tot succes kan zijn.”

Vivian Kowalski

Social media bevorderen het PR-succes
Hoewel PR succes voor bedrijven verschillende vormen kent, concludeert Vivian dat social media een belangrijke rol spelen bij de aandacht die journalisten aan PR besteden. De aandacht die bedrijven op social media krijgen, vergroot namelijk de kans dat boodschappen worden overgenomen in redactionele media. Het delen van boodschappen op social media draagt dus bij aan het halen van overkoepelende communicatiedoelen. “Zorg daarom voor coherentie tussen het delen van nieuwswaardige gebeurtenissen met redactionele media en het plaatsen van nieuwswaardige content op social media,” aldus Vivian.

Ondanks de bevindingen die haar onderzoek heeft opgeleverd, blijft Vivian nieuwsgierig naar de werking en invloed van PR. Zo vraagt ze zichzelf af of er naast social media nog andere succesfactoren zijn zoals de betrokkenheid van het publiek, en of de PR successen en online populariteit uiteindelijk ook voor een hogere consumptie zorgen. “Monalyse heeft nog genoeg data om uit te putten, dus wellicht kan een volgende afstudeerder met deze vragen aan de slag.” Binnenkort kun je op deze blogpagina meer van dit soort onderzoeken verwachten. Stay tuned!