Over de woordvoerder

Een woordvoerder is iemand die namens een organisatie of persoon spreekt en informatie geeft aan de media en het publiek. Ze zorgen ervoor dat de boodschap van de organisatie helder en consistent is en helpen bij het beheren van de reputatie van de organisatie. Woordvoerders kunnen ook optreden als een gesprekspartner voor journalisten en helpen bij het organiseren van persconferenties en andere media-evenementen.

Welke woordvoerders zijn het meeste in het nieuws?

De woordvoerders die het meeste in het nieuws zijn, zijn vaak degenen die spreken namens bekende of publieke organisaties of individuen. Dit kan bijvoorbeeld de woordvoerder van de overheid zijn tijdens een crisis, of de woordvoerder van bijvoorbeeld Schiphol.

Hoeveel woordvoerders zijn er in Nederland?

Momenteel zijn er zo’n 1500 mensen die Woordvoerder in de titel van hun profiel op Linkedin hebben. Veel bedrijven en organisaties hebben een eigen woordvoerder in dienst, terwijl sommige organisaties een extern bureau inhuren voor woordvoering.

Welke opleiding moet je hebben voor woordvoerder? 

Er is geen specifieke opleiding vereist om woordvoerder te worden, hoewel een opleiding in communicatie, journalistiek of public relations vaak wordt aanbevolen. Belangrijker is dat je ervaring hebt in het werken met de media en dat je in staat bent om een heldere en overtuigende boodschap over te brengen. Vaak hebben woordvoerders ook ervaring in een specifieke sector, zoals de politiek, de overheid of de zakelijke wereld, die hen helpt om specifieke vraagstukken te begrijpen en te communiceren. Verder is het belangrijk om goed te kunnen omgaan met crisis communicatie en het kunnen denken in oplossingen.

Klaar voor de volgende stap? 

Ben jij benieuwd of jouw persstrategie werkt of wat de impact is van jouw persbericht en persstrategie? Laat je persbericht(en) door ons monitoren en we meten de impact, bereik, advertentiewaarde van jouw berichten. Neem contact met ons op met een van onze accountmanagers voor een vrijblijvend gesprek: Freek Hordijk via freek.hordijk@monalyse.com of 06-86867153.

Media monitoring van Monalyse kan ook voor andere doeleinden worden ingezet. Zo is het ook mogelijk om PR-campagnes, persberichten, relevante onderwerpen en merkreputatie te monitoren. Bekijk de website voor alle verschillende oplossingen.