Waar je op moet letten bij het kiezen van een media monitoring tool

Als je overweegt een media monitoring tool te gebruiken, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste tool voor jouw organisatie:

  1. Dekking: Het is belangrijk om te weten welke soorten media de tool ondersteunt. Sommige tools monitoren alleen social media, terwijl andere ook landelijke en regionale dagbladen, radio, televisie sociale media, blogs en forums in de gaten houden. Zorg dat de tool de juiste dekking heeft voor jouw organisatie en dat deze de juiste media-kanalen monitort.
  2. Analysemogelijkheden: Sommige tools bieden geavanceerde analysemogelijkheden, zoals sentimentanalyse, die je in staat stellen om te zien hoe positief of negatief een vermelding is. Dit kan nuttig zijn voor het bepalen van een communicatiestrategie of om eventuele crisis op te volgen.
  3. Integratie: Controleer of de tool integreert met andere software die je gebruikt, zoals CRM-software of applicaties zoals PowerBI.
  4. Gebruiksvriendelijkheid: Zorg dat de tool eenvoudig te gebruiken is en dat je snel in staat bent om informatie te verzamelen en te analyseren. Veel tools bieden ook een dashboard waar je op een overzichtelijke manier de data kunt bekijken.
  5. Prijs: Er zijn media monitoring tools beschikbaar in verschillende prijsklassen. Bepaal eerst welke functionaliteiten je nodig hebt en kijk dan welke tool het best bij jouw budget past.
  6. Klantenservice: Een goede klantenservice is belangrijk, zorg dat er makkelijk contact opgenomen kan worden met de leverancier voor support.
  7. Flexibiliteit: Sommige tools zijn flexibeler dan andere, bijvoorbeeld, als je specifieke zoekopdrachten wilt uitvoeren of als je wilt dat de tool specifieke data verzamelt. Kijk of de tool de functionaliteiten heeft die je nodig hebt.
  8. Data security: Je gebruikt een tool om veel informatie te verzamelen over je organisatie, jouw klanten, medewerkers, etc. Deze informatie moet beschermd worden. Zorg dat de provider gebruik maakt van de juiste maatregelen en certificeringen.
  9. Auteursrechten: Content van uitgevers is in Nederland beschermt door de Auteurswet. Voor het gebruik van content dient een (automatische) afdracht voldaan te worden. Zorg ervoor dat jouw leverancier dit netjes geregeld heeft zodat jij niet voor problemen komt te staan.

Benieuwd wat Monalyse voor jou kan betekenen?