Wat zegt een terloopse vermelding over het leiderschap van jouw merk in de media?

“Mijn naam is Guus Meeuwis, ze noemen me ook wel Carglass”, zo sprak Meeuwis, jurylid in The Voice of Holland, in de uitzending op 25 november. Even daarvoor had The Voice kandidaat Leon Sherman een goede auditie neergezet, maar één hoge noot niet gehaald. Ali B haakte daarop in door de zanger te vergelijken met een Ferrari met een barst in de ruit: “Carglass fixt dat wel even”.

Dat Ali B Carglass in verband brengt met een hoge noot die niet gehaald wordt, lijkt erg vergezocht. Toch zegt het veel over Carglass. De associatie die Carglass bij Ali B oproept, lijkt te zijn ‘Carglass, die fixt het’. Wat natuurlijk een ontzettend goed imago is als autoruitreparateur en –vervanger. Het laat niet alleen het imago van Carglass zien, het toont leiderschap. Niet een concurrent, maar juist Carglass wordt genoemd.

Inhoudelijk gaat The Voice of Holland uiteraard verder niet in op Carglass en de service die het bedrijf levert. Toch levert het met een bereik van maar liefst 2.521.000 kijkers positieve publiciteit op voor het merk. Carglass haakt er slim op in met een filmpje, dat nog op diezelfde vrijdag online verschijnt.

Wat zegt een terloopse vermelding over jouw merk?
Niet iedere terloopse vermelding heeft een bereik van ruim 2,5 miljoen. De meeste terloopse vermeldingen lijken daarom op het eerste gezicht niet heel waardevol. Het levert weinig free publicity-waarde op en de inhoud van het bericht gaat nauwelijks over je merk. Veel klanten hebben meer interesse in de niet-terloopse publicaties. Indirect kan een terloopse vermelding echter heel veel over het imago van jouw merk zeggen. Welke associatie heeft het publiek met jouw merk? Wanneer komt jouw merk ter sprake?

Is jouw bedrijf bijvoorbeeld veel bezig met innoveren en wordt het als voorbeeld genoemd in een artikel dat zich geheel wijdt aan innovatie? Dan heb je een goede strategie te pakken waarmee je je boodschap overbrengt. Als jij degene bent die als voorbeeld wordt vermeld, betekent dat niet alleen dat jouw merk ermee geassocieerd wordt, maar bovendien dat jouw merk er eerder mee geassocieerd wordt dan je concurrenten. Je bent de leider op dit gebied.

Maar leiderschap heeft ook zijn mindere kanten. Je merk kan namelijk ook negatieve associaties oproepen en als voorbeeld worden genoemd bij praktijken waar je liever niet mee in verband wordt gebracht. Denk bijvoorbeeld aan een artikel over milieuvervuiling, waarbij Shell als voorbeeld wordt genoemd met zijn activiteiten in Nigeria. Of denk aan goedkope kleding die onder slechte arbeidsomstandigheden wordt vervaardigd. Dat wordt vaak geassocieerd met Primark, die bekendstaat om zijn lage prijzen.

Leiderschap kun je terugzien in Monalyse. Ben jij thought leader in jouw sector, dan genereer jij meer media-aandacht dan jouw concurrenten. Of word je geassocieerd met een bepaald onderwerp? Dan zie je dat ook terug in het Monalyse dashboard: het ene onderwerp komt in meer artikelen terug over jouw merk dan de andere onderwerpen. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor terloopse vermeldingen, maar ook voor inhoudelijke media-aandacht. Journalisten betrekken jou als eerste bij nieuws over jouw sector en willen graag jouw mening horen over dat onderwerp. Dat die media-aandacht positief is, is echter niet vanzelfsprekend. Probeer dus goed te achterhalen waarmee je wordt geassocieerd en pas daar jouw strategie op aan.