Sinds de coronapandemie zetten veel organisaties webinars in als belangrijk communicatiemiddel. Ook wij verzorgden inmiddels verschillende webinars. Wat maakt deze vorm van communiceren zo populair? Tijd om hier eens dieper in te duiken.

Wat houdt een webinar in?

Een webinar is een online evenement met alleen online publiek. Vanachter je computer, laptop, smartphone of tablet ben je door middel van video of audio deelnemer van het webinar. Een groot voordeel van een webinar is dat je op gemakkelijke wijze een groot publiek kan bereiken. Is er dan nog wel sprake van interactie met je publiek? Ja, zeker. Als organisator en facilitator kan je deelnemers de mogelijkheid geven om hun microfoon en camera aan te doen en actief een bijdrage te leveren. Wij vinden het van groot belang interactie te hebben met onze deelnemers. Bij binnenkomst van het webinar heten wij de deelnemers dan ook graag welkom. Tevens zijn er verschillende interactieve mogelijkheden, zoals een Q&A en polls. Door deze in te zetten kan je op effectieve wijze feedback vergaren en weet je wat er speelt onder de doelgroep. Het inzetten van een webinar kan dus ook van toepassing zijn om bijvoorbeeld een idee te pitchen. Er zijn verschillende digitale systemen om een webinar te hosten, bijvoorbeeld: Microsoft Teams, Zoom, Webinargeek, Joinme, Clickmeeting, GoToMeeting, Demio en Everwebinar.

De ontwikkelingen in webinarland

Volgens WebinarGeek zijn er in 2020 duizenden webinars georganiseerd. Webinars met trainingsdoeleinden hadden een aanwezigheidspercentage van 65%, bij het thema interne communicatie was dat 56,2%, bij klant- en onboarding webinars 42,1% en bij marketing webinars 36,6%. Bij de webinars die wij hebben georganiseerd, merkten we dat onze trainingen zeer in trek waren bij deelnemers en kregen wij veelvuldig positieve feedback. Verder bleek het dat 33% van de aanmeldingen voor webinars op de dag van het webinar zelf plaatsvond. De meeste aanmeldingen vonden plaats tussen 8:00 en 10:00 uur ’s ochtends (36%). Ook blijkt dat de meeste mensen één webinar per week willen bijwonen en e-mail een belangrijk communicatiemiddel is voor het aanmelden voor webinars. Voor onze webinars nodigen wij deelnemers uit via de mail, dit levert veelvuldig respons op.

Dit jaar is de groei van webinars doorgezet. Organisaties zijn gewend geraakt aan deze manier van communiceren. Tevens is de manier van trainingen geven en leads genereren voor organisaties positief ervaren en zullen organisaties hier niet zomaar van afstappen.

Waarom is het inzetten van een webinar effectief?

Naast het publieksbereik hebben webinars meer voordelen. Zo zijn ze op te nemen en achteraf terug te kijken. Hiermee wordt het bereik en de impact van de boodschap groter. Ook creëer je zo kwalitatief goede SEO-content. De impact van een video is namelijk groter dan geschreven tekst. Ook besparen webinars tijd en kosten, bijvoorbeeld voor reizen, zaalhuur of catering.

Ook het trainen van medewerkers kan met webinars. Webinars dragen tevens bij aan het verhogen van je merkwaarde en bieden de kans om leads te genereren. BlogginX deed in 2020 een onderzoek naar de werking van webinars. Uit dit onderzoek bleek dat 73% van B2B-marketeers webinars de beste manier vinden om leads te genereren.

Tijdens een webinar is het uitgangspunt om kennis te delen en uit te wisselen. Dit wordt als waardevol gezien door deelnemers, waardoor zij eerder bereid zijn tot een aankoop. Doordat deelnemers zich inschrijven, zijn de leads kwalitatief van goede aard, aangezien deelnemers zich aangesproken voelen tot jouw boodschap. Wij zelf hechten daarnaast ook waarde aan het onderhouden van een warme relatie met leads. Wanneer je betrokkenheid bij je organisatie wilt creëren, is het organiseren van een webinar dus een goed middel om in te zetten.

Tips en Tricks

Wat komt er kijken bij het organiseren en uitvoeren van een webinar? Hier enkele tips en tricks.

  • Voorbereiding is het halve werk. Dit geldt ook voor het organiseren en uitvoeren van webinars. Zo is het testen van je internetverbinding van essentieel belang. Daarnaast is het belangrijk dat je presenteert met een rustige achtergrond en een omgeving waar je niet gestoord kan worden. Presenteren kan soms ook spannend zijn. Oefen daarom vooraf het webinar. Dit draagt ook bij dat je de technologie goed onder de knie krijgt. Zorg daarnaast binnen je webinar dat je een professionele presentatie neerzet met voldoende interactiemomenten met de doelgroep. Zo houd je de doelgroep betrokken bij het webinar.
  • Laat het webinar niet te lang duren. Tussen een half uur en driekwartier is voldoende om zo optimaal de concentratie van de doelgroep te behouden.
  • Promoot je webinar. Het werven van deelnemers is belangrijk en heeft voorbereiding nodig. Vier tot zes weken voor het webinar dien je te beginnen met een campagne voor het werven van deelnemers. Dit kan door middel van mailings, persoonlijk contact, social media en de website. Wij plannen onze campagnes ruim van te voren in en benaderen potentiële deelnemers via mail of persoonlijk/telefonisch contact. Wanneer je klanten uitnodigt voor een webinar hoef je niet een hele campagne te starten en voldoet een persoonlijke uitnodiging. Wanneer wij klanten uitnodigen om deel te nemen aan het webinar, doen we dit meestal één week van te voren en sturen wij, indien nodig, nog een reminder toe.

Webinars en Monalyse: een gouden combinatie

Monalyse zet al maanden actief webinars in. Producttrainingen en releases werden in webinarvorm gegeven. En we blijven hier mee doorgaan!

Zo vindt er op donderdag 24 juni een webinar plaats over de crisiscommunicatie oplossing die we hebben ontwikkeld. Daarin behandelen we deze oplossing en kijken we of dit voor uw organisatie interessant is. Ook gaan we in op verschillende pijnpunten rondom accurate stakeholdercommunicatie en de mogelijkheden van het voorbereiden van jouw organisatie op een potentiële calamiteit of crises.

Meer weten? Informeer bij onze accountmanager Freek Hordijk. Neem contact met hem op via freek.hordijk@monalyse.com of 06 868 671 53.