Key media de nieuwe focus.

Meten is weten, maar hoe meet je correct? Dat je boodschap het best aankomt via de favoriete kanalen van jouw doelgroep – de key media – wordt alom erkend. Toch merk ik in gesprekken dat veel communicatieprofessionals niet heel gericht deze key media meten. Vooral advertentiewaardes laten de harten van op cijfers beluste directies harder kloppen. Als die maar hoog zijn, is het vaak goed.

Een focus op key media bij mediamonitoring geeft meer nuance dan advertentiewaardes alleen. Neem als voorbeeld een lokaal evenement ergens in Drenthe. Hoe krijg je daar bezoekers heen? Een paar nieuwsberichten in lokale huis-aan-huisbladen en een regionaal dagblad leveren een relatief lage advertentiewaarde op; geen succes voor wie alleen de cijfers leest. Toch bereikt het bericht precies de juiste doelgroep – perfect voor de opkomst, het eigenlijke doel. ‘Succesvol’ is dan ook de conclusie als van wie alleen de key media meet.

Van tech naar lifestyle
Ook omgekeerd kunnen advertentiewaardes soms flink misleiden. Neem een techmerk dat zich wil profileren als lifestylebrand. Het scoort maandelijks honderden publicaties in techbladen, techsites en zelfs de technologiebijlages van landelijke kranten. De opgetelde advertentiewaarde is enorm. ‘Succesvol’, luidt de conclusie. Maar wie alleen de key media meet, constateert het tegendeel: lifestylemagazines en fashionblogs zijn totaal niet bereikt. Daar mag je als lifestylebrand natuurlijk niet ontbreken.

Hoewel we bij Monalyse ook advertentiewaardes meten, benadrukken we altijd dat key media de sleutel tot je doelgroep zijn. Het bereik daarvan geven we weer in grafieken. Onze media-analisten stellen heldere rapportages op waarin de resultaten direct gerelateerd zijn aan de doelstellingen van de campagne. Prettig leesbaar, overzichtelijk. Ideaal voor jouw directie.