Hoe brengen bepaalde mediabronnen jouw organisatie onder de aandacht? En komt dat mediabeeld overeen met het beeld dat je wilt uitdragen? Of beter gevraagd: voegt jouw afdeling binnen de organisatie écht iets waardevols toe aan de merkreputatie van het bedrijf? Om dit te ontdekken, is een succesvolle media monitoring strategie onmisbaar. Maar hoe zet je zo’n succesvolle strategie op in slechts vijf stappen? Lees snel verder!

Als bedrijf wil je dat diverse media jou op een bepaalde manier in beeld brengen. Maar wordt dit doel bereikt? Of vraagt jouw plan van aanpak om verandering? Het mediabeeld van jouw bedrijf kan daarbij met de tijd veranderen. En als dat zo is, dan wil je daar niet alleen van op de hoogte zijn, je wilt er ook meteen op inspelen. Media monitoring maakt dit mogelijk!

Een succesvolle media monitoring strategie opstellen?
Zo doe je dat in 5 stappen!

Stap 1: Bepaal het doel van de monitoring

Zonder doel voor ogen kun je geen resultaat meten. Bepaal daarom het doel van jouw media monitoring strategie. Wat wil je meten én waarom? Denk aan de KPI’s van jouw afdeling of organisatie. Of hoe fluctueren de aantallen en mediawaarden door de tijd heen?
Wellicht wil je minstens 10 procent meer mensen bereiken via bepaalde mediabronnen. Of misschien meet je liever het verschil tussen de waarde die een betaalde advertentie oplevert en de waarde die niet-betaalde nieuwsbronnen opleveren. Of wil je als organisatie vaker benoemd worden door een specifiek nieuwsmedium. Monitor dan hoe vaak je als organisatie, gedurende een bepaalde periode, aandacht krijgt van die specifieke bron.

Stap 2: Kies welke mediabronnen je gaat monitoren

Informatie binnen hengelen die écht relevant is voor jouw organisatie. Informatie waar je écht iets mee kunt. Dat is wat je wilt. En geen berg aan informatie waar je doorheen moet ploeteren. Maar in welke type mediabronnen ben jij als organisatie of afdeling geïnteresseerd? Welke vorm van media kunnen bijdragen aan het behalen van jouw doel? Online of juist gedrukte media? Wil je op álle media focussen die ooit iets hebben verteld over jouw bedrijf? Of is het slimmer om te focussen op specifieke mediabronnen die momenteel de meeste aandacht geven aan jouw organisatie? Misschien zijn dat voornamelijk radio- en televisiefragmenten, of online blogs van jongvolwassen influencers, of magazines met als doelgroep mannen vanaf veertig jaar. Denk daar eens goed over na!

Stap 3: Stel de juiste zoekwoorden in

Wat wil je precies ontdekken? Misschien hóe bepaalde mediabronnen jouw bedrijf in verband brengen met een specifiek (maatschappelijk) onderwerp? Dan kun je ervoor kiezen om dit onderwerp zo breed mogelijk te onderzoeken en concurrenten in kaart te brengen, of wil je het monitoren beperken tot je eigen organisatie? Wat wordt tegenwoordig überhaupt over een specifiek onderwerp gezegd in de media? En in hoeverre draagt dit bij aan het wel of niet bereiken van jouw doel? Om dit te kunnen meten is het slim om de juiste zoekwoorden in te stellen tijdens het monitoren. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven die een uitgesproken visie over klimaatverandering kennen. Voor die organisaties is het slim om allerlei mediaberichten over het thema ‘klimaat’ te monitoren. Of denk aan organisaties die met de ggz te maken hebben. Dan is het slim om daaraan gerelateerde onderwerpen over de zorg te meten.

Stap 4: Kies voor automatische én/of handmatige analyses

Een automatische analyse scant razendsnel allerlei mediabronnen die voor jou relevant zijn. Zo ontvang je binnen mum van tijd een overzicht van de resultaten die je hebt behaald. Handmatige analyses zijn fijn om meer context en betekenis aan de resultaten toe te voegen. Automatische analyses kunnen de context van een mediabericht namelijk lang niet altijd zo nauwkeurig beoordelen als onze eigen analisten van Monalyse. Zij leveren inzichten waarmee je écht kunt doorpakken als organisatie.

Een automatische analyse kun je aanvullen met één of meerdere handmatige analyses. Zo analyseert Monalyse voor veel klanten handmatig het sentiment of bepaalde reputatiekenmerken. Daar komen meer factoren bij kijken dan bij een automatische analyse. Maar ook kun je denken aan een handmatige mediascan. Zo kent Monalyse een media-analist die elke ochtend het laatste nieuws over de pandemie analyseert. En vervolgens alle resultaten beoordeelt, samenvat en verzendt per e-mail op basis van relevantie per organisatie.

Stap 5: Bepaal hoe je de metingen overzichtelijk maakt

Een schriftelijk rapport print of deel je online op eenvoudige wijze binnen een organisatie. Daarmee geef je eens in de zoveel tijd een gedetailleerde update van de gemeten resultaten. Maar je kunt er ook voor kiezen om een URL te delen met collega’s, zodat al je collega’s op élk gewenst moment de meest recente resultaten kunnen inzien. Betrokken collega’s gaan vervolgens direct met de opgedane inzichten aan de slag. Dit blijkt erg handig te zijn tijdens crisismonitoring!

Wil je collega’s nóg meer betrekken bij de resultaten? Dan kun je een persoonlijke online omgeving creëren waar medewerkers kunnen inloggen. Dit kan handig zijn als een collega gegevens wil opzoeken over een specifieke gebeurtenis, en hoe die onder de aandacht is gekomen in de media. Daarnaast kun je ervoor kiezen om dagelijks op een vast tijdstip (bijvoorbeeld elke avond) een e-mail te verzenden met een korte update en overzicht van relevante resultaten. Wist je dat wij van Monalyse jou bij veel van deze opties kunnen helpen en daarmee veel tijd en werk uit handen kunnen nemen? Bekijk onze media monitoring pagina, of neem vrijblijvend contact op met Account manager Jorian Haas (jorian.haas@monalyse.com).