Hoe influencers jouw merk versterken.

Influencer marketing is dé trend van 2017. Ook bij Monalyse merken wij dat klanten willen weten wie de belangrijke influencers zijn en hoe groot hun bereik is. Waarom doen influencers het juist in het hedendaagse online landschap zo goed? Wat zijn de voordelen voor jouw merk om met influencers te werken? En vooral ook: hoe vind je als merk de influencers die voor jou het meest relevant zijn?

Influencer marketing onderscheidt zich ten opzichte van gangbaar adverteren door de dialoog die de influencer met zijn/haar community aangaat. De band die daarbij ontstaat, maakt dat influencers als betrouwbaar worden gezien. Consumenten horen van influencers een persoonlijk verhaal over producten waarbij ze vaak verder ingaan op hun ervaringen – een element dat vaak ontbreekt bij traditionele online marketing zoals online advertising. Deze persoonlijke noot geeft meer vertrouwen: maar liefst 92% van de consumenten gelooft eerder aanbevelingen dan advertenties.

I buy your products

Ook belangrijk bij mond-tot-mondreclame is dat de persoon van wie de aanbeveling komt wordt vertrouwd. Geloofwaardigheid van de influencer is zelfs noodzakelijk voor een effectieve aanbeveling van een product of merk. Het idee is: “I buy your products when I feel I know you” (de Lassus & Mercanti-Guerin, 2013). Precies daar zit het gebrek van branded online content: die gaat vaak wel in op de ervaringen met een product, maar mist de geloofwaardigheid die influencers hebben dankzij de band met hun volgers. Branded content is daardoor minder effectief dan influencer marketing.

Ook grote merken maken steeds meer gebruik van influencer marketing. Zo startte wehkamp in september 2015 een campagne voor een gerichte zoektocht naar “wehkamps next style vlogger”: één influencer om hun brand community te laten groeien. Slim van wehkamp, want hiermee sloeg het bedrijf twee vliegen in één klap: ze vonden een extra influencer voor hun merk én de campagne leverde veel free publicity-waarde op.

Micro-influencers
Het zoeken naar één influencer voor je brand community, zoals wehkamp deed, kan als nadeel hebben dat consumenten hem of haar minder oprecht vinden. Dat schaadt de effectiviteit. Om te voorkomen dat consumenten een boodschap als gemanipuleerd ervaren, is het aan te raden om gebruik te maken van influencers met een bestaand netwerk van volgers. Let wel op: het lijkt misschien logisch om te kiezen voor influencers met grote aantallen volgers, maar belangrijker is het om je doelgroep gericht te bereiken. ‘Micro-influencers’ lenen zich hier perfect voor. Zij hebben vaak minder volgers, maar richten zich op een niche en spreken daardoor gerichter de juiste doelgroep aan. Micro-influencers zijn ook vaak makkelijker te bereiken en vaker bereid om samen te werken.