De kracht van kennis als elke seconde telt.
De klok gaat dit weekend een uur vooruit. Dat is een uur minder slaap of een uur korter werken als je een nachtdienst draait. Bepaald geen punt voor de meesten van ons, maar voor een woordvoerder of PR-medewerker die met een plotselinge crisis te maken krijgt is een uur cruciaal. De vraag is: wat doet hij met zijn tijd? Gaat hij voor snelheid of voor voorbereiding?
Zeker bij een crisis is het van groot belang niet achter de feiten aan te lopen. Een achteloos ‘verloren’ uurtje betekent minder tijd om je voor te bereiden op kritische vragen van journalisten en boze burgers.
Escalatie
Het belang van snelle communicatie bleek nog vorige week toen Nederland de Turkse minister van Familiezaken dwong te vertrekken. Het leidde diezelfde avond al tot een flinke escalatie bij het Turkse consulaat in Rotterdam. De volgende ochtend, slechts enkele uren later, liet Mark Rutte zich bij WNL Op Zondag uit over deze ongekende botsing tussen de twee landen.
Gezien de nabijheid van de verkiezingen was het voor Rutte noodzakelijk snel op de situatie te reageren. Dat kon hij omdat Rutte snel op de hoogte was gebracht van de actuele ontwikkelingen. Het demonstreerde dat snelheid en voorbereiding elkaar niet per se uitsluiten.
Ontslag na fraude
Hoe anders was dat voor Staatssecretaris Wiebes. Keer op keer lag hij onder vuur wegens problemen bij de Belastingdienst. Wiebes liep zo traag achter de feiten aan dat Zembla een vernietigende aflevering over de Belastingdienst kon maken. Dat zulke negatieve media-aandacht zelfs tot ontslag kan leiden, bleek al eens eerder bij een Rotterdamse ambtenaar, die betrokken was in de fraudezaak rondom het podium Waterfront. De ambtenaar zou een rapport uit 2010, waarin de fraude aan het licht kwam, compleet hebben genegeerd.
De rode draad is duidelijk: elke seconde telt in een samenleving waarin de nieuwsvoorziening 24/7 doorgaat. Door de tsunami aan feiten die daarmee gemoeid gaat, wordt het werk van PR-specialisten vrijwel onmogelijk gemaakt. Het is duidelijk dat de traditionele rol van journalisten als gatekeepers definitief is veranderd. Automatisch denken veel mensen ook dat snelheid en voorbereiding niet samen kunnen.
Kern van het nieuws
Bij Monalyse geloven we dat snelheid en voorbereiding met de juiste ondersteuning wel degelijk samen kunnen. Zelf voorzie ik organisaties als media-analist van relevante informatie tijdens een crisissituatie, bijvoorbeeld met onze Media Summary.
In dit media overzicht staan alleen de belangrijkste nieuwsberichten, met een samenvatting per artikel. Deze samenvatting schetst de kern van het bericht en markeert passages die relevant zijn voor de klant. De grootste winst van een Media Summary bij een crisis is dat er minder kostbare tijd aan voorbereiding verloren gaat. Zo sluiten snelheid en voorbereiding elkaar inderdaad niet uit.