Voor onze blogserie vragen we de mening van professionals over de stand van het communicatie vak waarbij we de nadruk leggen op meetbaarheid en op hoe je informatie kunt gebruiken om plannen te maken en je werk te evalueren.

De wereld van communicatieprofessionals verandert voortdurend. Nieuwe termen vliegen je continu om de oren en de ene ontwikkeling wordt door de ander ingehaald. Vandaag in de eerste aflevering van deze serie Evi van den Oever, senior consultant bij Sterk Werk Communicatie en al 10 jaar actief in de journalistiek en communicatie.

Evi, welke ontwikkelingen zie jij in het afgelopen jaar in het vak?
Technologische ontwikkelingen zorgen ervoor dat communicatie steeds meer meetbaar wordt. We kunnen bijvoorbeeld precies bijhouden bij wie onze (pers)berichten aankomen, wie over relevante onderwerpen publiceert en hoeveel effect we halen uit onze campagnes. Dat betekent dat de communicatieprofessional van nu meer dan ooit tevoren heel concreet inzichtelijk kan maken waar zijn of haar inspanningen toe geleid hebben. Zelfs tot het niveau van het bijdragen aan een (commerciële) organisatiedoelstelling. Je merkt dat dat ook ‘eng’ kan zijn; het wordt immers ineens heel transparant wat je werk voor nut heeft, maar ik zie dat juist als iets moois. Voor mij betekent het dat ik elke dag weer mezelf wil verbeteren.

Het mooie van deze ontwikkeling is ook dat je op elk moment van de dag zelf kunt zien hoe je ervoor staat en dus tussendoor de kans hebt om aan de knoppen te draaien als het resultaat wat tegenvalt. Het is dus niet zo dat je ineens aan het eind van het jaar verrast wordt door tegenvallende resultaten.

Hoe belangrijk is datagebruik in jouw dagelijkse werk?
Data en meetbaarheid zijn onmisbaar geworden. Ik gebruik het niet alleen dagelijks, maar zelfs bij elk advies dat ik geef. Ik geef diverse b2b-organisaties doorlopend strategisch communicatieadvies en kan daarbij niet zonder data. Bijvoorbeeld om te bepalen welke thema’s door hen of door concurrenten geclaimd worden. En of bepaalde items wel of niet actueel zijn op dit moment. Het zou toch zonde zijn als je deze waardevolle informatie onbenut laat?

Je hebt ervaring met zowel marketing als communicatie. Wat kunnen communicatieprofessionals en marketeers van elkaar leren?
Beste communicatieprofessionals: marketing en sales zijn geen vieze woorden. En marketingspecialisten: communicatie is meer dan een repro-afdeling. De muurtjes tussen marketing en sales moeten – in hoeverre ze de laatste jaren al niet afgebrokkeld zijn – helemaal verdwijnen. Ga uit van elkaars kennis en expertise. Benader projecten integraal en kom samen tot mooie resultaten die je op je eilandje nooit had kunnen behalen – of waarvan je het bestaan niet eens wist omdat je simpelweg iets naar het volgende hokje doorschoof. Het leidt niet alleen tot betere (commerciële) resultaten, maar maakt je werk vele malen leuker.

We sluiten af met een aantal dillemma’s:

  1. Outside-in of inside-out? Outside-in: redeneer altijd vanuit de ontvanger en niet vanuit je eigen organisatie.
  2. Journalist of Influencer? Journalist, ook al sta ik er gezien mijn achtergrond wat gekleurd in. In mijn ogen heeft een journalist nog altijd een soort van onafhankelijke status die in het tijdperk fake news harder nodig is dan ooit.
  3. Luisteren of spreken? Luisteren. Als je niet eerst luistert, kun je vervolgens nooit goed spreken.
  4. Persbericht dood of levend? Het concept an sich is wat mij betreft nog springlevend. Voorwaarde is wel dat we niet redeneren vanuit het middel, maar vanuit het doel.
  5. Voorpagina Telegraaf of 100.000 likes? Hangt af van het doel en de doelgroep die je wilt bereiken! Nee flauw, ik moet kiezen. Dan toch maar de  voorpagina van de Telegraaf. Wat zeggen 100.000 likes nog als je ook hele trollenlegers actief hebt?

Hoe up-to-date ben jij als communicatieprofessional? Ben je na het lezen van dit interview benieuwd naar de mogelijkheden die je nog niet benut? Bel ons gerust op voor advies en informatie: 010 – 433 72 92

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Evi van den Oever vanuit Sterk Werk Communicatie & Contentmarketing.