Tien keer de meerwaarde van media-analisten.

1. Nauwkeurigheid
Een analist leest elk bericht over jouw merk/bedrijf. Hij of zij weet wat er speelt en is alert tijdens de analyse. Hierdoor kunnen zij aangeven of ontwikkelingen een aanpassing in de analyse vereisen. Op deze manier zorgen analisten ervoor dat de analyse goed blijft aansluiten. Een automatische analyse is vooraf ingericht en minder alert dan menselijke oplettendheid.

2. Inzicht
De analist is volledig op de hoogte van het nieuws rondom je bedrijf of merk. Dit is bijzonder handig wanneer de kwartaalrapportages of rapporteermomenten om de hoek komen kijken. Door de kennis, inzichten en conclusies van de analist bevat een rapportage of factsheet veel meer diepgang. Een analist ziet al snel patronen in het nieuws; hij of zij kan jou aan de hand daarvan op ideeën brengen.

3. Aandeel in de berichtgeving
Bij Monalyse bepalen we handmatig hoeveel procent van het artikel betrekking heeft op jouw bedrijf/merk. De advertentiewaarde van een artikel in een magazine kan normaal gesproken al gauw oplopen tot 10.000 euro. Stel dat een analist ziet dat je alleen in de tweede helft van het artikel wordt genoemd, dan geeft het toeschrijven van de complete waarde bij automatische analyse een minder realistisch beeld. Door het aandeel te berekenen wordt de advertentiewaarde opgeknipt, zodat de uiteindelijke waarde tot de millimeter nauwkeurig is.

4. Relevantie
Analisten kunnen handmatig onderscheid maken tussen relevante en irrelevante berichten. Een dagelijkse update bevat daardoor geen ruis, maar alleen analyses van relevante artikelen. Op basis van de zoektermen zorgt Monalyse ervoor dat er geen verkeerde berichten binnenkomen, maar analisten kunnen kijken naar het belang van een bericht voor de analyse.

5. Bereik
Analisten zoeken voor online sites bezoekersaantallen op en berekenen het dagbereik van de website. Voor radio en televisie houdt de analist de precieze kijk- en luistercijfers bij van de radio- en televisie-items waarin jouw merk wordt genoemd.

6. Sentiment
Natuurlijk is de techniek grote stappen aan het maken. Zo wordt er hard gewerkt aan automatische sentiment-bepaling, maar analisten doen dat dit op dit moment beter. Het herkennen van ironie, humor en sarcasme blijven uitdagingen voor computers. Analisten zijn daarnaast in staat om naar de context van een artikel te kijken, bijvoorbeeld wanneer jouw merk/bedrijf als voorbeeld wordt genoemd. Het aandeel is laag, maar het sentiment binnen de context van een bericht kan een positieve invloed hebben op je bedrijf/merk.

7. Branding
Om de branding te beoordelen is handmatige analyse essentieel. Analisten kijken en luisteren items en lezen artikelen om te bepalen hoe prominent een bedrijf of merk naar voren komt.

8. Kernboodschap
Een bedrijf of merk heeft bepaalde boodschappen die uitgedragen worden, maar komen die boodschappen ook aan bij je publiek? Om communicatie, PR of marketing inzet te meten geeft automatische analyse inzicht in de outputs (hoeveel artikelen, hoeveel waarde of hoeveel bereik), maar analisten kijken ook naar de outcomes. De outcomes hebben bijvoorbeeld betrekking op je reputatie, imago of doelstellingen, zoals betrokkenheid of awareness genereren. Deze elementen kunnen door analisten worden geregistreerd om na een campagne of event beter te kunnen bepalen wat het succes ervan is geweest.

9. Advertentiewaarde en free publicity-waarde
De advertentiewaarde en free publicity-waarde van een artikel staan nu vaak centraal in rapportages. De advertentiewaarde wordt automatisch gegenereerd. De free publicity-waarde is een in geld uitgedrukte inhoudelijke waardering van een artikel. De analisten bepalen het sentiment, de branding en de kernboodschap van het artikel en als deze drie elementen positief zijn voor het merk, dan is de free publicity-waarde hoger dan de advertentiewaarde. Zijn sentiment, branding en kernboodschap negatief, dan is de free publicity-waarde een negatief bedrag. De free publicity-waarde houdt dus rekening met de positieve of negatieve indruk die een lezer heeft van jouw merk of bedrijf na het lezen van het artikel en is alleen mogelijk met handmatige analyse.

10. Nieuwe manieren van evalueren
De ontwikkelingen in het evalueren van public relations en communicatie gaan snel. We zien een verschuiving in het meten van advertentiewaarde en free publicity-waarde naar nieuwe methodes en evaluatiedoelstellingen. Onze analyse specialisten ontwikkelen mee, ondersteund door kennis van de internationale brancheorganisatie AMEC. De specialisten zijn in staat uw inspanningen met nieuwe modellen en analyses in kaart te brengen en u zo meer inzicht te bieden in de effectiviteit daarvan.