Als organisatie heb je afgelopen tijd hard gewerkt aan een campagne. ‘Goed bezig’, zeggen collega’s tegen elkaar. Maar zijn jullie werkelijk goed bezig geweest? Wat is het effect van de campagne in de media? En: hoe meet je dit? Dat is door de hoeveelheid verschillende mediakanalen van tegenwoordig niet altijd makkelijk. Daarom geven wij je zes tips.
Door wie is de campagne bekeken? Wat zeggen consumenten over de campagne? Is jouw naamsbekendheid positief gegroeid? En hoeveel nieuwe klanten heeft de campagne opgeleverd? Dit zijn vragen die je misschien beantwoord wilt zien als je het effect van jouw mediacampagne gaat meten. Maar hoe pak je dit slim aan?
Hoe meet je het effect van jouw campagne in de media?
1. Kies een focus
In het wilde weg alle media bekijken en noteren waar jouw campagne of merk genoemd wordt, is misschien niet de meest slimme aanpak. Dat weet je ook wel, want dan zit je aan het eind van de dag met stapels informatie waarvan je geen idee hebt wat het nou eigenlijk duidelijk maakt. Maar hoe pak je het slim aan? Allereerst is het verstandig om focus te creëren. Welke doelstellingen heb jij van tevoren opgesteld? Kies samen met je collega’s één of meerdere doelen, en maak op basis daarvan een plan van aanpak. Veel organisaties kiezen ervoor om op bepaalde KPI’s te focussen. Denk ook aan hoe jouw imago en reputatie in de media onder de aandacht komen. Of het sentiment van jouw campagne, of het bereik.
2. Ga op zoek naar de context: het ‘waarom’
Het meten van een campagne-effect draait niet alleen om cijfers. Vooral de context achter de cijfers is belangrijk, het ‘waarom’. Waarom heb je je KPI-doelstelling wel of niet gehaald? Waarom is het imago positief gegroeid of juist negatief in beeld gebracht? Waarom zijn consumenten enthousiast of uiten ze kritiek? Als je dit meet, kun je met een volgende campagne op een gewenst resultaat inspelen.
3. Houd maatschappelijke trends en ontwikkelingen in de daten
Veel mensen eten tegenwoordig minder vlees dan jaren geleden. Ook zijn er mensen die zelf geen auto meer bezitten maar gebruikmaken van deelauto’s. We leven in een maatschappij waarin trends en ontwikkelingen een groot deel van het leven bepalen. Het is daarom logisch dat deze trends en ontwikkelen het effect van jouw campagne in de media kunnen beïnvloeden.
Zodra je de resultaten gaat meten (daarvóór is het overigens ook verstandig), is het slim om actuele maatschappelijke trends en ontwikkelingen in de gaten te houden. Maar ook eventuele sentimenten die daarbij onder de aandacht in de media komen. Hoe verhoudt jouw campagne zich tot bepaalde trends en ontwikkelingen? En levert dat negatieve of positieve aandacht op in de media?
4. Kijk verder dan jouw eigen (online) mediabubbel
Online media lijken misschien de boventoon te voeren in de maatschappij, toch is dat niet helemaal waar. Als een campagne aandacht krijgt in een traditionele krant, kan dat al snel verspreiden naar een online kanaal, maar ook andersom. Denk tijdens het meten van jouw campagne-effect niet alleen aan online websites, maar ook aan: kranten, tijdschriften, radio en televisie. Misschien vraag je je af of het écht nodig is om zowel online als traditionele media te monitoren, want wordt niet op beide kanalen hetzelfde naar buiten gebracht? Dat is toch dubbel werk? Dat klopt, maar het is de enige manier om te ontdekken wie (én op welke manier) jouw campagne het allereerst aandacht heeft gegeven. Van waaruit het ‘aandachtsvuurtje’ is aangewakkerd en vervolgens verspreid.
Extra tip: besteed ook aandacht aan het effect-verschil tussen betaalde en onbetaalde media. Leverde de media- advertenties waarvoor je betaalde meer klanten op dan de gratis vermelding bij media elders?
Extra tip: Vergeet niet om alle (of bepaalde) media buiten Nederland te meten. Het zou zomaar kunnen dat een Nederlandse campagne die inspeelt op een belangrijk actueel sentiment wereldwijd aandacht trekt.
5. Vergelijk jouw campagne met die van concurrentie
De reden voor jouw succesvolle campagne kan gevolgen hebben voor soortgelijke organisaties, jouw concurrenten. Maar ook andersom. Wil je het effect meten? Dan is het slim om de campagnes van concurrenten in de gaten te houden. Hoe doen zij het? En hoe doe jij het ten opzichte van de concurrentie? Als de hele markt succes boekt of juist negatieve aandacht krijgt in de media, dan ligt het misschien niet alleen aan jouw campagne maar aan het algemeen beeld dat mensen hebben van jouw sector. Wat kun je daaraan doen? Hoe kan je daar met een volgende campagne beter op inspelen? Ook hiervoor is het belangrijk om de context, het ‘waarom’, achter de media-aandacht te meten.
Extra tip: Als je jouw concurrentie in de gaten houdt, is het makkelijker om jezelf in de markt te onderscheiden. Wat kenmerkt jouw organisatie? Hoe kun je aan jouw imago bouwen?
6. Kies voor real-time media monitoring
Ondanks dat je met bovenstaande tips de resultaten van je campagne op een effectieve manier kunt meten, kan het alsnog veel tijd en werk opleveren. Al helemaal als je voor elke doelstelling een apart Excel-sheet aanmaakt en alle media-data handmatig gaat invoeren. Daarom kiezen veel bedrijven steeds vaker voor professionele real-time media monitoring. Geautomatiseerde media-analyses die de hele dag door het campagne-effect meten én overzicht scheppen in de chaos van media-data. Zo lees je vaak in één oogopslag van een dashboard af, hoe het er met jouw doelstellingen voor staat. Niet alleen bespaart dit je veel tijd, maar ook kun je op basis van deze real time informatie elke dag de campagne bijsturen.
Ook onze media monitoring-experts bij Monalyse richten voor jou graag de juiste analyses in om real time media monitoring mogelijk te maken. Zo bespaar je tijd, ben je 24 uur per dag op de hoogte van jouw resultaten én kun je direct actie ondernemen wanneer jouw campagne daarom vraagt. Dat klinkt nog eens als effectief meten, vind je ook niet? Neem snel contact op, dan gaan we direct voor je aan de slag.
Telefoon: 010-4337292, Mail: hello@monalyse.com